Over Yvonne

yvonne-websiteYvonne van der Pol is de vrouw achter Luz azul trainingen, advies & coaching: “Het is mijn passie om mensen te trainen en te coachen die hun intercultureel vakmanschap verder willen ontwikkelen. Intercultureel werken is in mijn visie een vak, waarbij je telkens voor de vraag gesteld wordt: hoe doe ik mijn werk nu het meest effectief in deze context?”

 

Basis in internationale samenwerking

Al jong had ik veel belangstelling voor de complexe ontwikkelingsvraagstukken in de wereld en wilde ik aan de oplossing daarvan bijdragen. Daarom koos ik voor de studie Sociologie van de Niet-Westerse Samenlevingen. De eerste tien jaar van mijn loopbaan heb ik me met veel betrokkenheid ingezet voor verschillende organisaties binnen het veld van internationale samenwerking en daar heb ik veel van geleerd.

Dichter bij persoonlijke ontwikkeling

Gaandeweg ervoer ik dat mijn focus op een ander niveau lag, dichter bij de mens en bij persoonlijke ontwikkeling. Om dat vorm te geven zette ik in 2003 mijn eigen bureau op. In de afgelopen jaren heb ik met veel plezier en succes duizenden professionals uit tientallen landen begeleid en getraind in het verhogen van hun interculturele effectiviteit. Naast het trainen en coachen, deel ik mijn kennis en ervaring in blogs over intercultureel vakmanschap.

Bevorderen van een beter begrip tussen mensen

De missie die ik bij de start van mijn bureau verwoordde, is nog altijd mijn leitmotiv: het bevorderen van een beter begrip tussen mensen. Hier gaat het mij om: duidelijk krijgen wat je nodig hebt om de ander beter te begrijpen. Vaak moet je daarvoor ook naar binnen; treffend verwoord in het Zuid-Afrikaanse lied van Stef Bos ”Ek wil praat met ’n vreemde, om myself te verstaan”.

Een leven lang leren

Als trainer, coach en consultant ben ik permanent met het leren van anderen bezig. Zelf blijf ik ook leren, waar en wanneer ik maar kan. Zo rondde ik in 2013 de Leergang Online Leren en Faciliteren af. Verder ga ik jaarlijks naar internationale vakcongressen van SIETAR (Society for Intercultural Education, Training and Research) en ben ik actief in SIETAR Nederland. Ik heb een licentie voor de Intercultural Readiness Check©, een model om persoonlijke interculturele competenties te meten en ben sinds 2012 IBI associate. Ook geef ik train-de-trainer workshops over de IRC. In 2017 verscheen mijn boek ´Bespiegelingen over intecultureel vakmanschap´.