+31 (0)6 13328232       info@luzazultrainingen.nl
  • Nederlands
  • English

Online intercultureel leren: creëer een 70:20:10 blend

In de afgelopen maanden werden we door de Covid-19 maatregelen massaal genoodzaakt effectief te worden in de digitale wereld. Dat was voor veel organisaties en personen een enorm steile leercurve: thuiswerken, thuisonderwijs, online trainen etc. De transitie werd in slechts enkele dagen gerealiseerd. De eerste golf van online werken en leren zit erop en het besef dient zich aan dat we nog lang op deze manier zullen blijven werken. Daarom nodig ik je in deze inspiratiemail uit om dieper te kijken naar de effectiviteit van online leerinterventies, in het bijzonder van intercultureel leren.

Online en blended trainingsinspiratie
Zelf deed ik al in 2012 een opleiding voor online en blended trainen bij de inspirerende online adviseurs Joitske Hulsebosch en Sibrenne Wagenaar. Werkend in een internationale context betekende al veel langer dat online trainingsmogelijkheden optimaal benut moesten worden. Alleen al om de ecologische voetafdruk te verminderen. Blended leren specialisten Clive Shepard, Charles Jennings, Jane Hart en Harald Jarche hebben me geïnspireerd om op allerlei manieren slim te ‘blenden’. Kijk voor hun werk in de Symbaloo Blended Leren die ik eerder maakte. De afgelopen jaren ontwierp ik zowel blended trajecten (waarin nog een face-to-face trainingselement in zat) als 100% online trajecten, vaak voor een internationale doelgroep70:20:10
Het uitgangspunt voor het ontwerp van dergelijke trajecten zit ‘m in deze getallen: 70:20:10. Dit gaat in essentie over het beklijven van het geleerde in de uitoefening van je werk op de (virtuele) werkplek. Leren en verwerken van nieuwe kennis en vaardigheden werkt het beste als het is uitgesmeerd in de tijd en geïntegreerd in de uitdagingen van je werk. 70:20:10 staat voor 70% informeel leren, 20% on-the-job leren en 10% formeel leren.

  • 70% van alle leerervaringen krijgen we op de werkvloer; professionals leren het meest als gevolg van nieuwe opdrachten en taken die uitdagend zijn. In die zin vormen de gevolgen van de pandemie al één grote leerervaring.
  • 20% van alle leerervaringen ontstaat door feedback van collega’s en door zelf te kijken naar voorbeeldgedrag bij anderen.
  • 10% van alle leerervaringen doen we op in ‘formele’ settings als online trainings- en coachingsprogramma’s, webinars, SPOCs[1] en MOOCs[2].

De uitdaging van het leren is om de 10% van het leren in formele setting te verbinden met de praktijk: met collega’s en in intervisie (20%) en in de uitvoering van de directe taken en projecten (de 70%). Het gaat er dus niet om nog meer webinars te organiseren, maar wel om ze optimaal aan te vullen met betekenisvolle opdrachten met collega’s en dat te verbinden aan het directe werk en de actuele leervragen. Dat vraagt vaak om een andere visie en een aangepast ontwerp van leertrajecten.

Online interculturele ‘blends’
Tijdens de lockdown zette ik face-to-face trainingen om naar een online vorm. Nu vervangen webinars natuurlijk geen trainingsdag, dus ik ben op allerlei manieren gaan blenden om de 20% en 70% te bereiken. Van oefeningen uit een training maakte ik nieuwe individuele en peer-to-peer opdrachten die de deelnemers voor en na de synchrone (webinar) momenten uitvoerden. De praktijkuitdagingen van de deelnemers door de mondiale lockdown vormden de basis voor de webinars. Zo heb ik afgelopen weken met Ursula Brinkmann een SPOC over interculturele competenties gegeven en heb ik in geblende vorm met internationaal werkenden effectief intercultureel e-mailen bij de kop genomen. Met een trainingsacteur heb ik effectief in kleine groepjes geoefend met video-calls en de specifieke interculturele uitdagingen daarin. Hoe kan je de signalen opvangen die indirect worden afgegeven in een wellicht haperende online video-call?

Symbaloo Covid-19 en Cultuur
Toen de pandemie oprukte verschenen er allerlei artikelen en video’s over hoe landen verschillend reageerden op Covid-19 en andere maatregelen namen. Die werden ook cultureel geduid. In een LinkedIn groep kwamen interculturele collega’s samen, deelden die bronnen en discussieerden daarover. In de Symbaloo Covid-19 and Culture heb ik deze bronnen verzameld en ik gebruik ze inmiddels ook (als weer een andere blended vorm) in de online trainingstrajecten. Voorafgaand aan een intercultureel traject vraag ik mensen hiernaar te kijken en de meest treffende inzichten op te sturen of te delen in een webinar. Dat blijkt een vruchtbare start voor discussie. Voel je vrij de Symbaloo te gebruiken; het is open source. En laat vooral je eigen creativiteit stromen om online te gaan blenden. Er is zoveel mogelijk.

Social Media

Follow Luz azul training, consulting & coaching at:

Actueel

Masterclass Brain, Mind & Culture

On October 18, 2024 the next Masterclass Brain, Mind and Culture of Japan Intercultural Institute starts. This Masterclass is a blended learning course (webinars-podcasts-online learning) that introduces the latest insights of culture, brain and mind sciences to those living and working interculturally. You will gain a deeper understanding of the psychology of intercultural experiences, including: culture and cognition, biases, and deep culture learning and transformation. You will learn to be a more insightful interculturalist and learn how to encourage intercultural learning in others. Joseph Shaules and Yvonne van der Pol are your facilitators.

© Luz azul trainingen, advies & coaching